EZEL


AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI -3


Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir.

Dişlerin besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümümüzde önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve/veya ısırmada da zorluk olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır.

Ağız ve dişlerin sağlıklı olmadığı durumlarda vücudun birçok bölümü olumsuz etkilenir. Basit bir çürük vücudun diğer bölgesindeki organlarda enfeksiyona ve dolayısıyla çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Dişlerdeki çürük olayı diş enfeksiyonu ile kana, kan yolu ile de vücudun çeşitli yerlerine yayılabilir. Dişten dolayı kalp, sindirim sistemi, dolaşım sisteminde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı Korunması;

Küçük yaşlarda fırça ve diş ipliği kullanım kültürü kazanan çocuklarımız, bu davranışlarını alışkanlık haline getirerek devam ettirebilirler. Bilinçsiz ebeveynler diş bakımını banyoda tek başına yapıp çıkmamalıdır. Anne ve babanın diş fırçaladığını göremeyen bir çocuktan, diş fırçalamayı sadece sözel olarak "dişlerini fırçalamayı unutma” sözü ile bu alışkanlığı kazanmasını beklemek pek inandırıcı sayılmaz. Bu sözleri duyan çocuk, anne ve babasının dişlerini fırçalamadığını görünce, bu alışkanlığı benimseyip uygulamasını beklememeliyiz.

Korumak İçin Neler Yapmalıyız;

-Birçok diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrımasını beklememelisiniz. Yılda iki defa diş hekimine gidilmelidir.

-Çocukluk dönemindeki beslenme diş sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Diş eti diş sağlığı için gerekli C, A ve D vitamini eksikliği olmamalıdır. Süt, süt ürünleri ve taze meyveler özellikle tüketilmelidir.

-Devamlı yumuşak besinlerle beslenmekten kaçınmalıdır. Havuç, elma gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı için önemlidir.

-Öğün aralarında rastgele yemekten ve şekerlemelerden uzak durulmalı, yedikten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır. Asitli içeceklerden kaçınmalıdır.

-Her akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişler tekniğine uygun olarak fırçalanmalıdır.

-Sigara ve alkol diş sağlığı için çok zararlıdır.

-Fındık, ceviz gibi kabuklu kuruyemişler dişlerle kırılmamalıdır.

-Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

Sağlıklı Günlere..