SEMİH


SİNEMANIN İNSANI

SİNEMANIN İNSANI


Hiç bir filmi izlediğinizde o filmin sizi tamamladığını hissettiğiniz oldu mu? Ya da o filmin konusuyla alakalı olarak,  sizdeki bazı eksik noktaların o filmde tamamlandığını veya o filmle birlikte tamamlandığınızı… 

Sinema bir duygu ya da bir arayışa yanıt olabilir mi bunu hep merak etmişimdir. İzlediğim filmlerde -eğer gerçekten kaliteliyse- her zaman, konusu ne olursa olsun bir duygusal akışa kapılırım. Belki filmlere olan duygusal yaklaşımımla alakalı olan bir durum ancak genelde yönetmen; filmin türü ne olursa olsun, karşıdaki izleyiciye bir amaç doğrultusunda belli bir duyguyu aşılamayı ister. İzleyiciyi bir şeyler hissetmeye iter. Bu duygu dediğimiz kelimeyi yalnızca mutluluk, sevinç, üzüntü, korku gibi belli başlı kavramlardan ibaret sayamayız. Sadakat, kardeşlik, ihanet, var olmak gibi birçok his, bu aktarılmak istenen “duygu” yla var olur. İşte bu yüzdendir ki hayatınızda yaşadığınız ya da yaşamak isteyip de mümkün olmayan çoğu duygu için sinema filmleri bir ilaç gibi gelir insana. Bazen bir terapi niteliğindedir. Hayatı bir yolculuk olarak ele alırsak; bazen bazı duraklarda durmuyor bazı yollardan da geçmiyoruz. Geri dönüş şansımızın da bulunmadığı bu yolculukta hedefimize hızla ilerliyor buna “ömür” diyoruz. İşte bu yolculukta uğrayamadığımız duraklar  ve geçmediğimiz yolları deneyimlemek yani bir bakıma “geçmiş gibi olmak” için filmler imdadımıza yetişiyor. Gerçekten bir kardeşlik hissi mi yaşamak istiyorsunuz o zaman açın ve  Robert Redford’dan “A River Runs Through It” izleyin. Hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi merak mı ediyorsunuz Abbas Kiyarüstemi’den “Taste of Cherry” izleyin. Sinemanın her şeye bir cevabı vardır.

Duygular gibi bir başka konuysa -sinemayla ilgili olan- konumdur. Evet doğru okudunuz konum. “Coğrafya kaderdir.” diye bir laf var. İşte sinema coğrafyaları 2 saatliğine de olsa ayağınıza getirir ve sizi bir başka şehre bir başka kasabaya davet eder. Kısacası size kolay yoldan ama süreli bir kader seçme hakkı sunar. :D Bir filmde Brezilya’nın gettolarında hayatta kalmaya çalışır başka bir filmde Saraybosna’da çingenelerle vakit geçirirsiniz. Bununla birlikte birçok ülke, şehir ve halk hakkında yeni şeyler öğrenebilir, onları daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Yemekler, kahvaltı rutinleri, eğlenme biçimleri gibi birçok konuda filmler size rehberlik edebilir. Genel kültür açısından katkı sağlayan bu aktivite, bir yere gitmeden önce size önden tanıma imkanı da sunar.

 

Eğer sizi tamamlayan filmi bulamadıysanız endişelenmeyin. Elbet bir gün karşınıza çıkacak. Sinema hiç beklemediği bir anda vurur insanı. Bir yeri merak ediyorsanız eğer rehber önünüzde konumu siz seçin. Sinemanın yapabileceklerini asla hafife almayın. Çünkü o size çok değer veriyor.