SEMİH


SİNEMAYA GİTMEK

SİNEMAYA GİTMEK


Sinemaya gitmek; her kültür ve her bölge için farklılık gösteren bir aktivitedir. Bu aktivitenin bir alışkanlık halini alması, birçok dinamiği içinde barındırır. Halkın, genel kültür seviyesi ve eğlence anlayışı sinemaya gitme alışkanlığının oluşmasında oldukça etkilidir. Eğlence anlayışının şekillenmesi var olan popülasyonun hangi sosyo-ekonomik gruba dahil olduğuna bağlıdır. Sinemada var olan filmlerin izleyicinin ilgisini çekmesi, sinemanın toplum tarafından kabullenilmiş bir eğlence aracı olması, bu alışkanlığın var olabilmesinde büyük etkenlerdir. Tabi bir sinemaya gitme kültürünün oluşması için de bir sinema salonuna ihtiyaç vardır.

Sinema salonları eski popülaritesini yitirmiş olsa da halen ayakta durmakta ve izleyiciyle filmleri buluşturmaya devam etmektedir. Ancak bu noktada sinema salonları ne haldedir bunu göz önünde bulundurmak gerekir. Günümüzde sinema salonları 2 farklı şekilde var olmaktadır. Bunlardan biri tekelleşmiş sinema salonlarıdır. Tekelleşmiş sinemalar daha çok alışveriş merkezleri gibi mekanlarda bulunmakta ve genel olarak vizyon filmlerini izleyiciye sunmaktadırlar. Bir diğeri ise bağımsız sinema salonlarıdır. Bağımsız sinemalarda vizyon filmleriyle birlikte birçok festival filmi ve yeniden gösterim filmler mevcuttur. İçerikten ötürü daha yüksek fiyat  ve bütçe azlığından dolayı daha az konfor sunarlar izleyiciye. Bu bakımdan bağımsız sinema salonları gün geçtikçe yok olmaktadırlar. Bilet fiyatlarının da salonu ayakta tutmak adına; tekelleşmiş sinema salonlarından daha pahalı oluşu bu yok oluşta bir etkendir. Ancak her yerde alışveriş merkezi gibi yapılar var olamayacağından bağımsız sinema, izleyici için büyük bir nimettir. Çünkü var olmak için bir komplekse ihtiyaç duymaz. Ne yazık ki sinema alışkanlığı olmayan bir toplumda da tarihin tozlu sayfalarına karışması da kaçınılmazdır.

Bununla birlikte her iki sinema salonu türü için de dijital platformlar büyük bir tehlikedir. İnsanlar filmlere istediği anda ve istediği yerde hızlıca ulaşabilmekte ve izleyebilmektedir. Bu sinemaya gitme kültürünü yavaş yavaş yok etmekte ve sinema salonlarının akıbeti için bir soru işareti oluşturmaktadır. Bana kalırsa sinemaya gitme kültürü sinemaseverler için klasik ve birleştirici bir güçtür. Sinemanın icadından beri gelen beyaz perde için çekilmiş filmleri ilk çıktığı anda salon ortamında izleme deneyimi, asla televizyonda ya da telefonlarda izlenen filmlerle aynı hisleri yaşatamaz. Ses ve görsel deneyim bakımından sinema salonları benzersiz bir keyif sunar. Heyecanla beklediğiniz bir filmi sinemada izlemekle, dijital bir platformda izlemek arasında açık ara bir fark var. Sinema salonları var olmaya devam edecek mi yoksa bu savaşı dijital platformlar mı kazanacak bilinmez. Ama eğer imkanınız varsa sevdiğiniz biriyle ya da tek başınıza yarın bir filme sinemaya gidin. Ve sinemaya gitmenin tadına varın. Unutmayın ki onlarca yıldır aynı tarz aynı dizayn farklı filmler. Şimdiden iyi seyirler. :)