Sedat


TEMLİK BARONU


Bir mülkü birine mülk olarak verme, birini mülke sahip kılma yada bir hakkın başka bir kimseye geçirilmesine Temlik deniyor.

Bir de Rızai Temlik var; Alacağı devreden ve devralan kişiler arasındaki sözleşmeyle yapılan temlik yöntemi.

Fakat Temlik Borsası ve Temlik Baronu kelimeleri bizim literatürümüze yeni girdi.

Temmuz ayı meclis birleşimi başlar iken Dörtyol Belediye Başkanı açılış konuşmasında Dörtyol'da bir temlik borsası türemiş deyi verdi.

Bir temlik baronundan bahsetti.

Bu temlik borsası nasıl ve neden kuruldu ve kim bu temlik baronu?

Hal İçi Projesinden çok sayıda dükkan satın alan, eski pazar yerinde emlak edinen birinden bahsediliyor.

İyi ne güzel, vatandaş dışarıda kazanmış; memleketine taşımış.

Temlik edinmiş.

Memlekette kazandığını ,dışarı götüren utansın.

Fakat bu Rızai Temlik işinde ciddi bir sıkıntı var.

Özellikle belediyenin üçüncü şahıslara olan borçlarını temlik ettiği de söyleniyor.

Belediye bir ilçenin en büyük sivil toplum kuruluşudur.

Zaman zaman üstlendiği büyük projeler nedeniyle maddi sıkıntılar yaşayabilir.

Yaptığı iş ve işlemlerden dolayı güçlükler yaşayabilir.

Sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak adına gelir getirici olmayan yapılara yatırım yapabilir.

Fakat mal ve hizmet alımlarından dolayı vatandaşlara olan borçlarını bir düzen dahilinde ödemek, kimseyi mağdur etmemek zorundadır.

Mal ve hizmet satın alan belediye buna bir ödeme planı koyar.

Eğer bu planlama zamanında doğru yapılmaz ise Rızai Temlik, bir haksız kazancıda beraberinde getirir.

Verdiği mal veya yaptığı hizmetten alacağı olan bu alacağını alamaz ise o zaman alacağını daha ucuza yada zararına bir başka kişiye devreder ki buda vatandaşın hak kaybını oluşturur.

Alan memnun, satan memnun; sana ne oluyor, diyorsanız.

Satanları tanıyorum; hepsi sanat erbabı, ticaret ehli.

Ehillik bir yere kadar; dara düşünce ticaret ilkesel olarak işlemiyor.

Sanat erbabı olmak yeterli olmuyor bazen. Sanatını ucuza satıyor yeri gelince. 

Bir tarafın mal varlığının azalması, diğer tarafın mal varlığının artması ortada tasarruf temliği oluştururken birde memlekete Temlik Baronu yaratıyor.

Ben bu baronu tanıyorum.

Bir merhaban, bir hukukum var.

Ama bu işi de çok onaylamıyorum.

Biliyorum ki, sanat ehlinin emeği, hakkıyla zamanında ödenmeli.

Ticaret ehlinin parası zamanında verilmeli ki, sattığını yerine koysun, işinin idamesi için bir kar elde etsin.

Temlik Borsasına düşmesin, Temlik Baronlarına kolunu da kaptırmasın.