Aksüyek Savaş


SIK SORULAN SORULAR

SIK SORULAN SORULAR


AĞZI VE BURUNU SÜREKLİ TUZLU SU İLE YIKAMAK KORONAVİRÜSTEN ÖNLER Mİ ?

Hayır. Bu uygulamanın koruyuculuğu yoktur.

YİYECEK-İÇECEKTEN KORONAVİRÜS BULAŞIR MI ?

Öksürme, aksırma ya da elleme gibi yollarla SARS-CoV-2 virüsünün gıdalara bulaşması söz konusu olsa da bu hastalığın gıdalarla bulaştığına dair bir bilimsel bulgu yoktur. Ancak elde kanıt olmaması bulaşma ihtimalinin hiç söz konusu olmadığı ya da imkânsız olduğu anlamına gelmez. Yiyecek-içeceklerin paketlenmesinde bir temas olabileceği akılda tutulmalıdır.

SİRKE KORONAVİRÜSE KARŞI ETKİLİ MİDİR ?

Hayır. Sirkenin bir dezenfektan görevi yoktur ve işe yaramaz.

PARADAN KORONAVİRÜS BULAŞIR MI ?

Para birçok insandan diğerine geçtiği için risk oluşturabilir. Para ile teması olanlar mutlaka el hijyenlerine dikkat etmelidirler.

KORONAVİRÜS MİDEDE ÖLÜR MÜ ?

Mide çok asidik bir ortam içerdiği için virüs mideye ulaşırsa ölecektir. Ancak mideye ulaşmadan önce solunum yollarına ulaşması daha kolay ve muhtemeldir. Bu açıdan dikkatli olunması gerekir.

YAZ MEVSİMİNDE KORONAVİRÜS GEÇER Mİ ?

Ultraviyole ışınların virüslerin eliminasyonunda etkili olabileceği düşünülüyor ancak kesin olarak koronavirüsü öldürebildiğine dair kanıtlar bulunmamaktadır. Tropikal iklimin bulunduğu bölgelerde de vakaların görülmesi sebebiyle bu düşüncenin doğru olmadığını savunanlar mevcuttur. Mevcut araştırmalar hava sıcaklığı ve COVID-19 yayılması arasında doğrudan bir ilişki gösterememiştir.

KORONAVİRÜS SADECE YAŞLILARDA MI RİSK OLUŞTURUR ?

Hayır. Koronavirüs her yaş grubunda hastalık oluştabilir. Özellikle bağışıklığı baskılanmış, kronik hastalığı olan kişiler çok dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca mevcut verilerde ölümle sonuçlanan pekçok genç hasta da mevcuttur.

KOLONYA ETKİLİ BİR KORUNMA YÖNTEMİ Mİ ?

Evet. Kolonya içinde bulunan alkol sayesinde koronavirüsü öldürmede etkilidir. En az %60 alkol içeren kolonyayı 20 sn boyunca özellikle parmak uçları ve el sırtını da temizleyecek bir biçimde sürmek faydalı olacaktır.

KATI EL SABUNU MU SIVI SABUN MU KULLANMALIYIZ ?

Katı el sabununun üzerinde virüslerin bir süre daha yaşabildiği gösterilmiştir. Bu bakımdan sıvı sabun daha kullanışlı olacaktır.

ÇİNDEN GELEN BİR ÜRÜN İLE BULAŞ MÜMKÜN MÜ?

Hayır. Coronavirüs’ün yüzeylerde kısa süre canlı kalabilme yetisi olmasına rağmen şu ana dek Çin’den ithal edilen herhangi bir ürünle bulaş durumu görülmemiştir.