Aksüyek Savaş


KORONAVİRÜSTEN KORUMA EV REHBERİ

KORONAVİRÜSTEN KORUMA EV REHBERİ


KORONAVİRÜSTEN KORUMA EV REHBERİ

Hazırlayanlar: Uzm. Dr. Aksüyek Savaş ÇELEBİ, Stj. Dr. Ertuğrul Kartop, Stj. Dr. Fadime GÖKER

Tobb Üniversitesi kalp ve damar hastalıkları uzmanı öğretim görevlisi hemşerimiz Dr. Aksüyek Savaş ÇELEBİ nezaretinde Stj. Dr. Ertuğrul Kartop ve Stj. Dr. Fadime GÖKER koronavirüsten koruma ev rehberi hazırladılar.

Önemli bilgilerin ve korunma yollarının ipuçlarını içinde barındıran bu çalışmayı siz değerli okuyucularımızla paylaşıyor ve sağlıklı günler diliyoruz.

ZORUNLU BİR DURUM OLMADIKÇA EVDEN

ÇIKMAYIN !

HANE HALKI DIŞINDA ZİYARETÇİ KABUL

ETMEYİN !

 Yeni tip Coronavirüs olarak bilinen COVID-19 hastalık etkeni hızla yayılarak kıtalar arası salgın haline dönüştü. Ülkemizde ilk vakanın görülmesini takiben salgını en az hasarla atlatabilmek için çeşitli önlemler alınmış ve kısıtlamalar uygulanmıştır. Ancak tüm bunların yanında kişilerin evde kendi uygulayacakları hijyen kuralları ve sosyal izolasyon çok önemlidir. Uyulması gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir.

ENFEKSİYON NASIL YAYILIYOR?

Hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ile virüs etrafa saçılır. Doğrudan sağlıklı kişiye bulaşabilir veya bir yüzeyde kalarak sağlıklı kişinin bu yüzeye teması ile dolaylı yoldan bulaşabilir. Hasta kişilerin salgılarında bulunan virüsler sağlıklı kişinin ağız, burun, göz yoluyla vücuda girerek bulaşabilir.

GENEL KURALLAR

· Gerekli olmadıkça evden çıkmayın.

· Eve ziyaretçi/misafir kabul etmeyin.  Sosyal etkileşimi mümkün olan en düşük seviyeye indirin.

· Ellerinizi sık sık ve en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın. Sabunlamanın mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.

· Gözle görünür kirlilik durumunda ellerinizi muhakkak sabun ve su ile yıkayın.

· Öksürük ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil, kağıt havlu ya da dirseğinizin iç kısmını kullanarak kapatın.

Kullandığınız kağıt havluyu derhal atın.

Mendili yıkamadan tekrar kullanmayın.

Mümkün olan en kısa sürede kıyafetinizi yıkayın.

· Ellerinizle yüze, göze, buruna, ağza temas etmekten kaçının.

· Halka açık yerlerden uzak durun, mümkün olduğunca toplu taşıma araçları kullanmayın.

· Gereksiz seyahatlerden kaçının.

· Öksürük, ateş, nefes darlığı belirtileri açısından kendinizi izleyin. Eğer bu şikayetler gelişirse kendinizi 14 gün boyunca diğer insanlardan izole edin.

· Bulunduğu yüzeyin sıcaklık, nem, ve materyaline bağlı olarak COVID-19 virüsü birkaç saatten birkaç güne kadar canlı kalabilir.

Bu nedenle asansör düğmesi, ışık açma kapama düğmeleri, masa, kapı kolu, elektronik alet gibi çok sayıda insanın temas ettiği yerlere dokunmaktan kaçının. Eldiven veya dirsek aracılığıyla temas edin. Bu yüzeyleri sık dezenfekte edin.

· Cep telefonlarınız sık temas nedeniyle enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilir.

Günde 2-3 kez dezenfekte edin.