Tarih: 06.11.2024 09:48

YILDIRIM KARA: İSKENDERUN SAHİL ŞERİDİNDE SU BASKINLARI DEVAM EDİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun sahil şeridinde su baskınlarını önlemek amacıyla inşa edildiği belirtilen beton tahkimatıyla ilgili meclise sunduğu soru önergeCHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, yakın zamanda gerçekleştirdiği Hatay ziyaretinde İskenderun sahil şeridine yapılan beton tahkimatın, bölgedeki su baskınlarını önlemekten uzak kaldığını ve çevreye zarar verdiğini belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması için TBMM’ye bir soru önergesi sundu. Yıldırım Kara, söz konusu projeye ilişkin kaynak maliyeti, su baskını sorununa yönelik bilimsel raporların durumu ve bölgedeki kamu zararına ilişkin sorulara yanıt istedi.

Yıldırım Kara, projenin Hatay halkını büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını ifade ederek, “Geçen yıl büyük vaatlerle hayata geçirilen bu beton tahkimat, İskenderun’da su baskınlarını önleyeceği gerekçesiyle yapılmıştı. Ancak aradan geçen sürede ne sahil şeridindeki su baskınları engellenebilmiş ne de halkımızın bu soruna dair endişeleri giderilmiştir. Dahası sahil bandındaki işletmelerin ve esnafın ekonomik ihtiyaçlarına yanıt verememiş, hatta mağdur olmalarına ve çoğu günler siftah yapamadan dükkân kapatmalarına yol açmıştır. İskenderun sahilinde zaman zaman gerçekleşen su baskınları ve zemin suları yerleşim alanlarını etkilemeye devam ediyor. Yapılan tahkimat projesi ne yazık ki, sadece etkisiz değil; aynı zamanda doğal yapıyı bozarak çevreye onarılamaz zararlar vermiştir. Bakanlık, projenin tasarlanması ve uygulanması aşamalarında bilimsel ve çevresel verileri göz önünde bulundurmamış görünüyor. Dahası, bu inşaat nedeniyle kamunun ciddi bir zarara uğratılmış olması da söz konusu. Kamu kaynakları verimsiz, halkın yararına olmayan ve çevreye zarar veren inşaat projeleri için israf ediliyor,” diye konuştu.

Yıldırım Kara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

1. İskenderun sahil şeridinde inşa edilen beton tahkimatın kaynak maliyeti ne kadardır?

2. Projeyi gerçekleştiren yüklenici firmaya ya da firmalara yapılan toplam ödeme miktarı nedir?

3. Su baskını ve zemin suyu sorunlarına ilişkin, inşaat öncesinde ve sonrasında herhangi bir bilimsel rapor hazırlatılmış mıdır?

4. Sorunun devam ettiği göz önüne alındığında, kamu zararının toplam maliyeti nedir?

Yıldırım Kara, İskenderun halkının verimli ve sürdürülebilir çözümler beklediğini vurgulayarak, “Sahip olduğumuz doğal zenginlikleri koruyarak halkımızın güvenliğini ve huzurunu sağlamaya yönelik projelerin hayata geçirilmesi şarttır. Bu beton tahkimatın yarattığı çevre tahribatı ve etkisizliği, kamu kaynaklarının doğru bir biçimde değerlendirilmediğinin kanıtıdır. Konunun takipçisi olacağız ve Hatay halkının taleplerinin karşılanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.si hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —