SİNEK VE BÖCEK ISIRIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

İskenderun Gelişim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, yaz aylarında artan sinek ve böcek ısırıklarına karşı ne yapılması hakkında bilgilendirmede bulundu.

SAĞLIK 21.06.2024 10:44:00 0
SİNEK VE BÖCEK ISIRIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Havaların ısınması ile artan böcek ve sineklerin, olumsuz çevresel faktörlerin de katkısıyla insan hayatını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, “Yaz dönemi kliniğe kaşıntı, kabarıklıkla başvuran hastaların önemli bir bölümünü böcek ısırıkları oluşturur. Böcek ısırıkları, rahatsız edici kaşıntısı ve kızarık görüntüsü ile daha çok besinsel alerji veya karaciğer kaynaklı sanılır. Aynı ortamda kişi tercih eden böcek ve sinekler bir kişide şikâyetlere yol açarken, diğer kişiyi hiç ısırmayabilir. Her insanda aynı şiddette reaksiyona yol açmaz. Özellikle duyarlı bireylerde kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı daha şiddetli olabilir” açıklamasında bulundu.

“En sık rastlanan ısırık nedeni sivrisineklerdir”

Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “En sık rastlanan ısırık nedeni sivrisineklerdir. Daha çok el, yüz, kol ve bacak gibi açıkta kalan bölgelerde kaşıntılı şişlikler oluşturur. Kırmızı kabarıklıkların ortasında sivri kabarıklıklar, ısırık noktaları vardır. Nadiren su toplama şeklinde de görülebilir. Bir haftada kendiliğinden sönerek iyileşir. Pireler genellikle hayvanlar üzerinde yaşar ancak insanların üzerinde ve doğada da yaşayabilir. Sivrisinek ısırıklarına göre daha az sayıda ve daha büyük ısırıklar oluşturur. Büyük ısırıkların bir sebebi de tahtakurularıdır. Eski ahşap eşyalarda yaşarlar. Gece çıkar beslenir tekrar kaybolurlar. Kuş, tavuk ve farelerde yaşayan küçük sarı bitler de bir diğer kaşıntı sebebidir. Çok küçük oldukları için çoğu zaman fark edilmezler. Gruplar halinde çok sayıda ısırığa neden olurlar. Rüzgârla farklı bölgelere de ulaşıp hayvanlardan uzak mekânlarda da ısırıklara neden olabilirler. Ani başlangıçlı, şiddetli kabarıklık ve kaşıntı ile seyreden hayvan uyuzları da vardır. Kedi, köpek, at, koyun, gibi hayvanlardaki uyuz hastalığının (insan uyuzundan farklıdır) insanlara bulaşması ile olur. İnsanda uzun süre yaşayamadıkları için bir haftada kendiliğinden iyileşir” şeklinde konuştu.

“Sinek ve böcek ısırıklarına karşı ne yapılmalı?”

Sinek ve böcek ısırıklarına maruz kalan kişilerin hekime başvurmadan önce yapması gerekenlerden söz eden Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “Çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilmesine rağmen klinik görüntü olarak diğer hastalıklarla çok karışabilen böcek ve sinek ısırıkları; olası zehirli böcek ısırıkları, şiddetli alerji, ikincil enfeksiyon riski ve kaşıntı rahatsızlığının giderilmesi açısından bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca bataklıkların kurutulması gibi çevresel önlemlerin yanı sıra evin ilaçlatılması, pencerelere elek takılması, gerekirse cibinlikte yatılması, gece yatarken veya doğaya çıkarken kolu ve bacakları örten ucu büzgülü kıyafetler giyilmesi tavsiye edilir. Kıyafetlerin yıkanarak tersten ve özellikle dikiş yerlerinin ütülenmesi gerekir. Sinek-böcek kovucu doğal spreylerin açıkta kalan yerlere sıkılması, elektrikli sineksavarların kullanılması önerilir” dedi.

SAĞLIK 21.06.2024 10:44:00 0

PAYAS’TA 396 MİLYONLUK İÇME SUYU YATIRIMI SÜRÜYOR

DÖRTYOL KAYMAKAMI MEHMET KEKLİK SAĞLIK ÇALIŞANLARININ 14 MART TIP BAYRAMI’NI KUTLADI

BAŞKAN ÖNTÜRK İFTARI SAMANDAĞLI VATANDAŞLARLA YAPTI

DÖRTYOL ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BAŞKAN ADAYI HAMZA ÇANKIR; “RAMAZAN BAYRAMI ALIŞ-VERİŞLERİMİZİ YEREL ESNAFLARDAN YAPALIM”

YAŞAR TOKSOY; “DÜNYA VE ÜLKEMİZ ÖNEMLİ BİR TARİH ADAMINI KAYBETTİ”

"ÜRETEN ELLER PAYLAŞAN YÜREKLER" PROJESİ, BİRLİKTE BAŞARMANIN EN SOMUT ÖRNEĞİNE DÖNÜŞTÜ

HATAY İTFAİYESİ HAYAT KURTARDI: DÖRTYOL’DA GÖĞSÜNE DEMİR SAPLANAN VATANDAŞ KURTARILDI

ATAKAŞ AİLESİ İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

HBB, MART AYI MECLİS TOPLANTISI’NI GERÇEKLEŞTİRDİ

SAMANDAĞ’DAKİ İÇME SUYU PROJESİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

BAŞKAN ÖNTÜRK, İFTARDA HBB MECLİS ÜYELERİYLE BULUŞTU

SAADET PARTİSİ DÖRTYOL İLÇE BAŞKANI YUSUF ÇİÇEK, ENGELLİ VATANDAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

DÖRTYOL’DA İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

DÖRTYOL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞIN’DAN UYUŞTURUCU OPERASYONU

HATAY MİLLETVEKİLİ KEMAL KARAHAN, İSTİKLAL MARŞI’MIZIN KABUL EDİLİŞİNİN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLADI

  • Cumartesi 15.7 ° / 5.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 14.5 ° / 9.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.5 ° / 6.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
Dörtyol nöbetçi eczaneleri

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14