MILLETVEKILI YILDIRIM KARA: 'YIKILMIŞ BIR ŞEHIRDE BEYAN OLMAZ'

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara 31.08.2024’de sona erecek mücbir sebep haline ilişkin yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

SİYASET 27.08.2024 10:48:00 0
MILLETVEKILI YILDIRIM KARA:

Mücbir sebep halinin deprem bölgesinde yaşanan tüm sorunlara rağmen sona ereceğine dikkat çeken CHP’li Kara, “Deprem bölgesinde ilan edilen mücbir sebep, 31 Ağustos'ta sona eriyor. Yıkılmış bir şehirde, siftah bile yapamayan, cazibe mekanlarından yoksun, nitelikli işyerlerine henüz kavuşamamış esnaf, 1 Eylül'den itibaren e-Haciz uygulamasıyla karşı karşıya gelecek; Depremzede esnaf ve işverenler ticari hayattaki darboğazı derinden hissedecekler. 

İktidara sorsak “asrın felaketi” dediği bu depremlerde aylardır adım adım mücbir sebep halini uzatmaya çalışıyoruz. Konut yapımı, altyapı, sağlık sistemi alarm verdiğinde sığınılan “asrın felaketi” söylemi; yurttaşa geldiğimizde aynı empatiden yoksun. 

Halbuki, Hatay’da kısa bir gezinti günlük hayatın normale biraz bile yaklaşmadığını göstermeye yetecektir. Ne mükelleflerin biriken vergi ve SGK borçlarını ödeyecek hali ne de meslektaşlarımın, mali müşavirlerin, beyanname verebilecek bir durumu var. 

Mali müşavirler depremle, evlerini, ofislerini, evraklarını, bilgisayarlarını kaybettiler; tüm defterler ve kayıtlar zayi oldu. Antakya’da, İskenderun’da, Hassa’da Defne’de, Samandağ’da, Kırıkhan’da mali müşavirlerin ofisleri tamamen yıkıldı.Depremden 19 ay sonra bile elektrik, internet, ofis, personel ve sağlıklı bir çalışma ortamından yoksunlar. Muhasebe kayıtlarını tutmaya çalışan meslektaşlarımız yıkımların hala devam ettiği Hatay’da, kimi zaman yüksek katlardaki ofislerine dahi giremiyorlar. 

Temel ihtiyaçlar dahi karşılanamıyorken ve yaşam henüz normale dönmemişken, mali müşavirlerden ve mükelleflerden beyanname beklemek ve vergi ödemelerini talep etmek ne akla ne de mantığa sığan bir durumdur. Bir yıkımın ortasında vergi tahsilatı için aceleci davranmak, mağduriyetleri yalnızca derinleştirir.” dedi.

 

YILDIRIM KARA: AYLARDIR KOSGEB DESTEKLERİNİ DAHİ VERMEDİNİZ

CHP'li Kara, Van depreminde uygulanan mücbir sebep halinin Hatay ve diğer deprem bölgelerinde hayat normale dönene kadar devam ettirilmesinin zorunluluğuna vurgu yaparak, hükümete, Mücbir Sebep ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılacak değişikliklerle yurttaşlara rahat nefes aldıracak çözümleri şöyle sıraladı:

 

  1. Depremden etkilenen illerde faaliyet gösteren işletmelerin mali yüklerinin hafifletilmesi için SGK ve BAĞ-KUR prim muafiyeti acilen sağlanmalı,

 

  1.  ⁠Van Depremi sonrasında 2013/14 sayılı SGK genelgesi örnek alınarak, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde borçlar için uzun vadeli ve faizsiz taksitlendirme seçeneği uygulanmalı ve mücbir sebep hali hayat normale dönene kadar uzatılmalı

 

  1. 6183 sayılı kanunun 48'inci maddesi gereği, deprem tarihinde mükellef olanların borçları irade beyanıyla taksitlendirilmeli, ilgili maddedeki “şartları taşımaları kaydıyla” ibaresinin değiştirilerek “şartsız ve talep halinde” 24-36-48 gibi eşit taksitler halinde faizsiz ödeme yöntemi oluşturulmalıdır. Her ne kadar benzeri hükümler ilgili madde de varsa da bu talep kanun değişimini gerektirmektedir.

 

  1. Kanunda değişikliğe gidilmeyecekse, yine 48’inci maddedeki “faizsiz 24 eşit taksit” yerinde kalmak şartıyla Tahsilat Genel Tebliğinde bir değişiklik ile (hem Cumhurbaşkanının hem de GİB’nın yetkisi mevcut) aranan şartlardan Nakit Akış Hızının (Rasyo) 1,5 oranıyla değerlendirilmesi ve ipotek anlamında muteber şahıs, demirbaş veya borç miktarıyla kıyaslanmadan gayrimenkul verilmesinin kanunun  lafzının yerine getirilmiş olması amacıyla yumuşatılması ve idareye değerlendirme yetkisi verilmeden borçlunun talebiyle bağlı kalınması düzenlendiğinde konu çözüme kavuşabilir. Düzenleme Genel Tebliğ bazında yapılacak olup tüm tarafları da bağlamış olacaktır.

 

 

  1. Yine idari bir düzenlemeyle geçmiş dönemlerle ilgili her türlü beyannamelerin verilmesi belirli bir takvim periyoduna bağlanabilir. 

 

  1. Gerek Genel Tebliğ düzenlemelerinde gerekse İç Genelge’de borç ödemesi takviminin tüm işlemler bitirilmek kaydıyla Ocak 2025 tarihinden başlamak üzere eşit taksitler içerisinde ödenmesinin sağlanması da tüm mükellef ve borçlular açısından istenileni karşılamaya fayda sağlayabilir.

 

 

  1. Tüm bunların ışığındaysa depremzede esnafın kendini toparlayabilmesi ve ticari hayatın rayına oturabilmesi için depremden etkilenen esnafın söz verilen KOSGEB destek ödemelerinin daha fazla bekletilmeden ödenmesi sağlanmalıdır.

 

Son olarak CHP’li Yıldırım Kara, “Mücbir sebep halinin uzatılması, yalnızca ekonomik yükleri hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda depremzedelerin yeniden hayata tutunmasına da katkı sağlar.” şeklinde konuştu.

SİYASET 27.08.2024 10:48:00 0

KUZUCULU’DA GÜL CAMİSİ İBADETE AÇILDI

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ, İSKENDERUN’DA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

HATAYLILAR HBB’NİN İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

BAKAN URALOĞLU HATAY’DA

DÖRTYOL’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK TÜGVA GENEL BAŞKANINI AĞIRLADI

RAMAZAN’IN BEREKETİ 15 İLÇEDE GÖNÜLLERE YAYILACAK

BAŞKAN ÖNTÜRK, İLK İFTARINI ŞEHİT VE GAZİ YAKINLARIYLA YAPTI

OYAK ÇİMENTO “RENKLİ YAKALAR” İLE GELECEĞİ GÜZELLEŞTİRİYOR:

DÖRTYOL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NDAN BİLİŞİM SUÇLARINA KARŞI FARKINDALIK SEMİNERİ

DÖRTYOL BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN AYINA ÖZEL ANLAMLI DESTEK

RAMAZAN ÖKSÜZ: “PAYAS’TA KARDEŞLİĞİ VE ADİL PAYLAŞIMI BÜYÜTECEĞİZ”

DÖRTYOL’DA BEŞİKGÖL YOLUNDA HEYELAN BİR EV ZARAR GÖRDÜ

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANI DR. BAHADIR AMAÇ; RAMAZAN AYIMIZ MÜBAREK OLSUN

DÖRTYOL KONAKLI İLKOKULU’NDA ÖRNEK BİR PROJEYE İMZA ATILDI

  • Cumartesi 17.9 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Pazar 15.9 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 15.9 ° / 6.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Dörtyol nöbetçi eczaneleri

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12