Özellikle kadınlarda daha sık görülen varisler hakkında bilgiler veren İskenderun Gelişim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Vecih Keklik, varis tedavisine geç kalındığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı
Obezite, hareketsizlik ve sürekli ayakta kalmak gibi durumların da tetiklediği varislerin tedavi edilmediği takdirde ciddi tablolara neden olabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Vecih Keklik, “Varis, genelde uylukların iç kısımlarında ve baldırlarda sıklıkla görülmektedir. Kalbe kan taşıma görevi bulunan toplardamarın kıvrılması, genişlemesi ve uzaması sebepleri yüzünden ciltte kırmızı ya da mor damar görüntüleri oluşmaktadır. Varisler toplardamarların balonlaşması yüzünden olmaktadır. Bu balonlaşmaya da tansiyon yüksekliği sebebiyet vermektedir. Bunun için öncelikle yapılması gereken tansiyonu düşürmek olmaktadır. Toplardamardaki tansiyonun düşürülmesi ile belirtiler ve şikâyetler azalmaktadır. Varislerin tedavisi 3 ana yöntem ile olmaktadır. Bunlar cerrahi, ilaç ve koruyucu tedavilerdir” dedi.
Varisin Belirtileri ve Oluşumuna Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Varisin, kadınlarda erkeklerden daha fazla görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Vecih Keklik, “Bacakta şişlik, ağrı, kaşıntı, bacaktaki damarlarda belirginleşme (mavi damarların yüzeyden görülebilmesi), sık sık olan kas krampları, ciltte görülen değişiklikler, yaraların oluşması, bacaklarda uyuşukluk ve ağırlık hissi, yüzeysel tromboflebitler, huzursuz bacak varisin en önemli belirtileridir. Genetik kalıtım varisin oluşmasında yüzde 90'lık bir oranda büyük rol oynamaktadır. Sürekli topuklu ayakkabı giyen kadınlarda bacak adalesi zayıfladığı için varis oluşmaktadır. Hamilelik sürecinde kadınlar hareketsiz kaldıkları ve fazla kilo aldıkları için varis olmaktadır. Sigara, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri varise sebep olmaktadır. Dar çorap ve pantolon giymekte varisin oluşmasında rol oynamaktadır. Sıcak iklimine sahip bölgelerde sıcak havadan dolayı varise neden olmaktadır” açıklamasında bulundu.