İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama öğrencileri “Afet Sonrası Rehabilitasyon ve Yeniden Yapılanma Projesi” kapsamında dezavantajlı gruplara yönelik çeşitli gönüllülük projeleri geliştir
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama öğrencileri “Afet Sonrası Rehabilitasyon ve Yeniden Yapılanma Projesi” kapsamında dezavantajlı gruplara yönelik çeşitli gönüllülük projeleri geliştirdi. İSTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda MERT’in öncülüğünde yürütülen çalışma çerçevesinde, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) fuaye alanında bir tanıtım sergisi düzenlendi. 9 Şubat Pazar Günü gerçekleşen sergiye, İskenderun Kaymakamı Muhammet ÖNDER, İTSO Başkanı Levent Hakkı YILMAZ, İTSO yönetim kurulu üyeleri ve diğer katılımcılar katıldı. Öğrenciler, deprem sonrası toplumun fiziksel, sosyal ve ekonomik iyileşmesine katkı sağlamayı amaçlayan projelerini katılımcılara tanıtarak afet sonrası toplumsal iyileşmeye nasıl katkı sağladıklarını ve projelerin detaylarını paylaştı.
Proje başlıkları arasında en dikkat çekenlerden biri, Arsuz’daki büyük tarım ovalarındaki toprak tahribatının önlenmesine ve rehabilitasyonuna odaklanıyor. Bu proje, deprem sonrası toplumun yeniden ayağa kalkabilmesi için tarım alanlarının korunması ve iyileştirilmesi gerekliliğini vurguluyor. Öğrenciler, bu doğrultuda çiftçileri, kadınları, çocukları ve yaşlıları kapsayan katılımcı bir model geliştirdi. Diğer projeler arasında, çocukların deprem sonrası yaşadığı travmaların giderilmesine yönelik yeşil alanlar ve uygulamalı öğrenme mekânları oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, deprem sonrası kullanılan konteyner atıklarının geri dönüştürülerek sosyal alanlara dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bu çalışmalar, afet sonrası yaşanan kayıplar ve zorlukların ardından insanların sosyal yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor. İSTE öğrencilerinin geliştirdiği projeler, hem afet sonrası dayanışma ruhunu pekiştirmeyi hem de sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda toplumsal yaraları iyileştirmeyi de hedefliyor.