Tarih: 24.05.2025 09:44

HATAY’IN COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI ARTTI

Facebook Twitter Linked-in

Törene; Hatay Valisi Mustafa Masatlı, HBB Başkanı Mehmet Öntürk, il milletvekilleri, HMKÜ rektörü, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, Vali yardımcıları, il bürokratları, Ticaret Odası Başkanı, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Hatay gastronomisinin sevilen lezzetlerinden olan aşur yemeği, bakla ezmesi, peynirli irmik helvası, taş kadayıf, tuzlu yoğurt çorbası, yaprak sarması, ekşi aşı, bahtenis dolması, fellah köftesi ve pirzolalı yaprak sarma olmak üzere 10 yeni yöresel Hatay Valiliği ve HBB girişimleriyle tescillendi.

Törende konuşma yapan Vali Masatlı, Cumhurbaşkanı liderliğinde başlatılan Hatay’a özgü bir “afet yönetim modeli” geliştirildiğini belirterek modelin temelinin, binlerce yıllık tarihi ve medeniyet mirasıyla Hatay’ın her yönüyle yeniden ayağa kaldırılması olduğunu vurguladı.

Vali Masatlı, Cumhurbaşkanının sözünü hatırlatarak coğrafi işaretlerin sadece ürün korunması değil, bölge kültürünün ve emeğinin geleceğe taşınması anlamına geldiğini ifade etti.

Vali Masatlı: Coğrafi İşaretli Ürün Sayımız 130’a Çıkacak

Vali Masatlı, “5 Şubat itibarıyla coğrafi işaret olarak tescil aldığımız ürün sayımız 25’tir ama tarihi yüz binlere dayanan sadece 600 yüzden fazla yemek çeşidi olan bir şehirde 25 coğrafi işaret çok azdı. Kurmuş olduğumuz özel bir ekiple beraber sahada derinlemesine çalışmaları yaptık. Şu an itibari ile 50. ürünümüzün de coğrafya işaretini almış oluyoruz. Yani iki yıllık bir dönemde 25 olan coğrafi işaret sayımız şu an 50 oldu. 80 ürün için coğrafi işaret için müracaatımız söz konusudur. Kısmet olursa bunu da bunları da aldığımızda coğrafi işaretli ürün sayımız 130’a çıkacaktır.” dedi.

Protokolü selamlayarak sözlerine başlayan HBB Başkanı Mehmet Öntürk, yaptığı konuşmada kentin büyük bir afet yaşadığını ve bu süreçte yeniden ayağa kalkmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.

Başkan Öntürk, şehrin imar ve inşasının sürdüğünü, kamu binalarının ve sanayi alanlarının inşa edildiğini ifade ederken Hatay’ın en önemli tanıtım unsurlarından biri olan gastronomisinin de yeniden canlandırılması için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Başkan Öntürk: Turizmde İlk Adımı Bir Otel Ortaklığıyla Başlatacağız. 

Hatay’ı tarih, kültür ve turizm şehri yapma hedefiyle çalıştıklarını belirten Başkan Öntürk, yakında tamamlanacak Turizm Master Planı doğrultusunda, ilgili bakanlıklarla toplantı yapılacağını duyurarak “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak turizmde ilk adımı atıp ilk kazmayı vurarak bir otel ortaklığıyla başlatacağız bunun da buradan müjdesini veriyorum.” dedi.

Başkan Öntürk, özel sektöre öncülük ederek Antakya'nın tarihi dokusunu canlandırmak ve yatırım ortamını güçlendirmek için bakanlıklarla iş birliği içinde yoğun çaba gösterdiklerini belirtti.

Başkan Öntürk: 5 Tane Yeni Mesire Alanı Yapacağız

Başkan Öntürk, “Biz belediye olarak bir yandan tarihi şehri olan Antakya bölgesi, bir yandan deniz turizmi olarak Arsuz ve İskenderun bölgesi, bir yandan da güzelim Amanoslar’ın turizme açılması için bu yıl 5 tane yeni mesire alanımızı Hatay’ımızın değişik ilçelerine kavuşturuyoruz.” dedi.

Başkan Öntürk, Hatay’ın ayağa kalkmasında emeği geçen tüm bakanlara, kamu yöneticilerine ve milletvekillerine teşekkürlerini iletti.

Tanıtım töreni Hatay’ın tanıtımında gönüllü şeflik yapan Murat Cüzdan’ın gastronomi sunumuyla sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —