GELECEKTE YAŞANILACAK SAĞLIK SORUNLARINDA KAMUDA VEYA YÖNETİCİLER ARASINDA KİMİ SORUMLU TUTACAĞIZ?

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da sayısı artan taşocağı ve maden ocaklarına dair Bakanlığa vermiş olduğu soru önergesi ile yazılı bir basın açıklamasında bulundu.

SİYASET 29.08.2024 10:21:00 0
GELECEKTE YAŞANILACAK SAĞLIK SORUNLARINDA KAMUDA VEYA YÖNETİCİLER ARASINDA KİMİ SORUMLU TUTACAĞIZ?

Art arda “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilerek açılan tesislerin yıkıcı etkileri olacağına dikkat çeken CHP’li Yıldırım Kara, “Hatay’da, Mayıs ayından bu yana yaklaşık 25 taşocağı ve maden tesisi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı çıkmış durumda. İktidar, depremi gerekçe göstererek afsalt, beton, taş ocağı ihtiyacımız var diyerek bu kararları alıyor. Ancak ekosistem, insan ve canlı yaşamı ne olacak? 5-10 yıl sonra yaşanacak ölümlerden, kanser vakalarından, partiküllerin ciğerlere nüfuz etmesi sonucu doğacak sağlık problemlerinden kim sorumlu tutulacak? Hangi kamu personeli, hangi kamu kuruşulu, hangi yönetici bu sorumluluğu üstlenecek? 

 

Hatay'ın her köşesinde yurttaşlarımız, çevrelerini kirleten unsurlara karşı mahallelerini ve doğalarını korumak için mücadele ederken, ÇED raporları olmadan ve ‘Halka Katılım Toplantıları’ yapılmadan alınan bu kararlar, adeta bir kuşatma gibi.

 

Bu tesisler, genellikle yoğun çevre kirliliğine yol açan taş ocağı, kalker, karma-eleme, cüruf geri kazanım ve hazır beton santrali gibi işletmeler. Bu faaliyetler, çevrede yaşayan yurttaşlarımızı tozdan dolayı pencerelerini açamaz hale getiriyor, su kaynaklarını ve toprakları geri dönülemez şekilde kirletiyor.” dedi

 

Kirletici Tesislerin Sebep Olduğu Sağlık Etki Maliyetlerinin Faturasını Kim Ödeyecek? 

 

Samandağ, Defne, Arsuz, Kırıkhan, Yayladağı, İskenderun ve Antakya’da tesislerin kurulumu için artan patlatma faaliyetleri, yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atıyor; halk ve çevre sağlığına uzun vadeli zararlar veriyor. Depremden sağ çıkan yurttaşlarımız, şimdi de hava kirliliği nedeniyle solunum yolu hastalıkları, cilt hastalıkları ve alerjik hastalıklar gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

 

Halk sağlığı ve çevre sağlığı bu kadar ciddi bir tehdit altındayken, Bakanlığa gerekli önlemlerin nasıl alındığını, patlatma işlemlerinin nasıl yönetildiğini ve çevreyi kirleten işletmelere nasıl yaptırımlar uygulandığını sorduk. Henüz cevap alamamış olsak da, yanıt beklemeye devam ediyoruz.” dedi. 

 

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın 10 Temmuz 2024 tarihli soru önergesi aşağıdadır:

 

  1. 6 Şubat Depremlerinden bugüne değin Hatay İli’nde,“ÇED Gerekli Değildir” kararı verilerek kaç taş ocağı ve maden tesisine izin verilmiştir? 
  2. Tesis açılımı için gerçekleştirilen patlatmaların gündüz-haftasonu gibi insanların günlük yaşamına direkt etki edebilecek zaman aralıklarında yapılıyor olması can ve mal güvenliğini tehdit ettiğinden söz konusu olan ocaklarda bu patlatma faaliyetleri denetlenmiş midir? Denetlenmiş ise cezai müeyyide uygulanmış mıdır?
  3. Tesislere yakın yerleşim alanlarında yapılan patlatmalar sonrası yaşanan toz bulutlarından ve hava kirliliğinden kaynaklı halk sağlığı sorunlarının, sağlık etki maliyetlerinin faturasını kim ödeyecektir? 

 

Hatay’ın eski günlerine dönebilmesi için doğasına sahip çıkılması gerektiğini hatırlatan Yıldırım Kara, “Konut yapımı için bu yıl oldukça iyi hasat veren, yurttaşımızın çoğu zaman tek geçim kaynağı olan zeytinlikler habersiz bir şekilde sökülüyor, yine gündüz saatlerinde haftasonu kirletici tesislerin yapımı için patlatma faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Hatay’ımızın kalkınması için zeytinliklerden bereketli tarım arazilerine, doğal güzelliklerden su kaynaklarına, tarihi zenginliklere kadar her unsuru dikkatle korunup iyileştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, yıllar boyu yanı başımızda bulunan, ata mirası doğal varlıklarımızı yine bir yıkımla karşı karşıya kalacak. İktidar, bunun hem Hatay halkına hem de çevremize telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini farkına varmalıdır.” dedi.

SİYASET 29.08.2024 10:21:00 0

DÖRTYOL ZİRAAT ODASI “TRİLYA” ÇEŞİDİ ZEYTİN FİDAN DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİ

ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİ DE BELLİ OLDU

HBB’DEN 10 KASIM’A ANLAMLI ETKİNLİK

HBB, SAMANDAĞ’DA KREŞ TEMELİ ATTI

BÜYÜKŞEHİR’İN TARIMSAL DESTEKLERİ ÇİFTÇİYE NEFES OLUYOR

YAYLADAĞI BARAJI’NDA TEMİZLİK ÇALIŞMASI

DÖRTYOL ATATÜRK ORTAOKULUN’DAN İSTANBUL’A KÜLTÜR GEZİSİ

DÖRTYOL’DA , 11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ KARAKESE MAHALLESİ YANAN ALANDA DÜZENLENEN TÖRENE İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

MİNİK ALİ, ARTIK DAHA RAHAT ULAŞIM SAĞLAYACAK

KONAKLI ORTAOKULU “ROBORABAT #30771” TAKIMI İSTANBUL’DA ROBOTİK YARIŞMADA DERECE YAPTI

ATATÜRK, HATAY’DA GÖZYAŞLARIYLA ANILDI

HATAY ŞEHİDİ GAZİ MAREŞAL MUSTAFA KEMAL ATATÜRK DÖRTYOL’DA SAYGI VE ÖZLEMLE ANILDI

DÖRTYOL BELEDİYE BAŞKANI DR. BAHADIR AMAÇ’DAN, 10 KASIM MESAJI; SAYGI, SEVGİ, ÖZLEM VE MİNNETLE

ERZİN BELEDİYE BAŞKANI ÖKKEŞ ELMASOĞLU’DAN, 10 KASIM MESAJI

TÜM BEL-SEN HATAY ŞUBE BAŞKANI SERDAL ALKAN’DAN 10 KASIM MESAJI

  • Perşembe 24.1 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 20.1 ° / 14.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 10.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
Dörtyol nöbetçi eczaneleri

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7