Soğuk zararı ile olarak Dörtyol Ziraat odası Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Coşkun yaptığı açıklamada;
Bilindiği üzere bölgemiz de hala devam eden soğuklar mevcut olup bunlar bahçelerimize ve tarlalarımıza ciddi zararlar vermekte. Soğuk zararında ne gibi etkiler görülür diye soracak olursak;
Öncelikle -1 derecenin altındaki havalarda bitkide donma zararı görülür. Hangi dönemde ise o dönemin generatif ve vejetatif organlarına yani dal ve meyvelerine soğuk zarar verir. Bu durum meyve kalitesinin düşmesine yaprakların dökülmesine ve bitki gelişiminin durmasına neden olur.
Meydana gelecek yaprak dökümleri bitkinin sağlıklı fotosentez yapmasına engel olacağı için her geçen gün zayıflamasına sebep olacaktır. Özellikle erken ilkbaharda meydana gelen soğuklar bitkinin büyümesini durduracaktır.
Bitkiler sanılanın aksine özellikle soğuk havada köklerinden de hasar alırlar. Donan toprak kökün oksijen almasını önler buda köklerde ölümlere neden olur .
Peki ne yapmamız gerek ;
Soğuklara karşı zarar görmüş bahçelerde zarar seviyesi tespit edilmeli ardından varsa kurumalar sağlam hücre bulunarak 2-3 cm aşağısından kesilmeli. Bu sayede bitki daha hızlı bir toparlanmaya girecektir
Yapılacak diğer uygulamalar ise bitkilerde aşırı gübrelemeden uzak durulmalı, gübrelemelerde kalsiyumca zengin gübreler kullanmalı. Kalsiyum bitki hücre çeperini güçlendirir. Yapraktan yapılan uygulamalarda auxin, giberellik asit, amino asit veya askorbik asit içerikli ürünler mutlaka dengeli yani azot fosfor ve potasyum içeren yaprak gübreleri ile kullanılmalıdır. Bu uygulamalar yapıldıktan sonra oluşacak olası bir mantar hastalığına karşı gerek görülürse bir fungusitle (bakırlı ilaç vs.) mücadele yapılmalı.
Ayrıca; Bahçesinde ciddi soğuk zararı olan üreticilerimizin panik yapmadan Ziraat Odamızdan, İlçe Tarım Personellerinden veya Üniversitelerimizden mutlaka bilgi almasını tavsiye ediyorum. Diye konuştu.