Dörtyol ilçesinde tarımda çeşitliliğinin arttırılması için çiftçilere turunçgil üretimine alternatif olarak tropikal meyve Avakado ve Pitaya üretimi konulu konferans verildi.
Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası işbirliğinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Doç. Dr. Müge Uysal Kamiloğlu katıldı.
Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yapılan seminere Dörtyol Kaymakamı Ümit Altay, Dörtyol TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Yıldırım, Dörtyol Ziraat Odası Başkanı Mevlüt Coşkun,, Dörtyol Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Bölükbaşı, İskenderun Ticaret Borsası Başkanı Ozan Kara, Dörtyol İlçe Tarım Müdürü Soner Kıymacı, Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Katipoğlu, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim Seçer, Çeşitli STK Yetkilileri, Basın mensupları ve Çiftçiler katıldı.
Doç. Dr. Müge Uysal Kamiloğlu sunumlarıyla, Bölgemizde Turunçgillerin alternatif çeşitleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Bilge Yılmaz ise, Avakado ve Pitaya (Ejder Meyvesi ) meyvesini tanıtarak yetiştiriciliği hakkında dünyadan ve ülkemizden örnekler vererek, Avakado ve Pitaya meyvesinin dünyada son yıllarda tercih edilen ürünlerin başında geldiğini, ekonomik değerinin ise narenciye ürünlerine kıyasla çok daha fazla olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Avakado ve Pitaya bitkisinin Akdeniz iklim kuşağı ve bu iklim kuşaklarına yakın iklim kuşağı bölgelerinde rahatlıkla yetişen tropikal meyve çeşidi olduğunu ifade ederek, Narenciye üretimi yapılan Dörtyol, Erzin, Payas, Arsuz ve Samandağ bölgesinde üreticilerin kolaylıkla yetiştirebileceklerini söyledi.
“Bölgemizdeki tek düze mevcut tarım ürünü çeşitlerimize alternatif olacak ekonomik geliri daha yüksek olan dünya pazarlarında daha çok tercih edilen tarım ürün çeşitliğimizi yönelmeliyiz” diyen Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Avakado ve Pitaya mevyesinin özelliklerini ve kullanım alanlarını anlattı.
Seminere katılan Dörtyol Kaymakamı Ümit Altay ise; ilçenin iklim ve yapısı nedeniyle birçok çeşitli tarım ürünlerini yetiştirmeye elverişli olduğunu görüyoruz. Maalesef geçtiğimiz yıl narenciye üreticilerimizin ürünleri arz-talep gibi dengesizlik nedeniyle dalında kaldı ve ekonomik kayıplar yaşadılar. Üreticilerimize bu gibi ekonomik kayıplarını telafi etmelerine olanak saylayacak tarım ürünleri oldukça önemlidir dedi.
Konferans konuşmaların ardından soru-cevap şeklinde devam etti, ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sone erdi.