Dörtyol Doğa Ve Çevre Koruma Platformunu Oluşturan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Dörtyol İlçesi, Kuzuculu mahallesi Bülke Mevkiinde YAPILMASI PLANLANAN “Alçı ve Grafit Ocağı” ile ilgili ortak basın açıklaması yaptı.
Yapılan basın açıklamasında; “Hatay İli, Dörtyol İlçesi, Kuzuculu mahallesi Bülke Mevkiinde Alçı ve Grafit Ocağı” yapımı planlanmakta olup Çed raporu çalışmaları başlatılmıştır. Ocakta yılda 10.000 ton Grafit ve 200.000 ton alçı malzemesi üretilecektir. Planlanan faaliyet alanına en yakın yerleşim yeri batı yönünde 5.000 m mesafe de Kuzuculu Mahallesidir. En yakın konut ise batı yönünde Kuzuculu Mahallesine ait ve çalışma alanına yaklaşık 2.600 m mesafededir. Faaliyet alanı ilçe merkezine kuş uçumu 8 km mesafede bulunmaktadır. Proje alanının tamamı orman arazisi kullanımında kalmaktadır. Faaliyet için mevcut yollar kullanılacaktır. Alçı ve Grafit ocağının planlandığı bölge başta narenciye olmak üzere zeytin ve diğer tarım ürünlerinin yetiştirildiği çok verimli tarım bölgesi olup yeraltı su kaynak depolarına da çok yakındır.
İskenderun Körfezi, mevcut kirletici sanayi tesislerinden kaynaklı, Türkiye’nin en çok çevre kirliliğinin yaşandığı bölgeler arasında yer almaktadır. İskenderun körfezinde ki kirlilikten etkilenen hava, su ve toprak kirliliğinin sınır değerleri çok aşılmış olup, bundan İskenderun,Payas, Dörtyol ve Erzin de çevre ve insan sağlığı çok olumsuz etkilenmiştir. Bölgede kirlilikten kaynaklı artık birçok tarım ürününün verimi azalmış olup artık bazı ürünler de yetişmemektedir.Bölgede bu kirlilik mevcut iken,Grafit ve Alçı ocağının yaratacağı kirlilik yükü birçok olumsuzluğa neden olacağı açıktır.
Grafit ve Alçı ocağı İşletmesinde faaliyet boyunca malzeme çıkartma, yükleme, taşıma, boşaltma, depolama ve nakliye işlemleri yapılacaktır. Ocak Bülke ve Kuzuculu mahallelerine çok yakın planlanmaktadır. İşletmenin faaliyetleri sırasında bölgede yaşam alanlarına ve tarım bölgelerine yayılacak toz hava,su ve toprak kirliliği yaratacaktır.Bu kirlilik sağlık ve çevre sorunu yaratacak ve tarımın verimini çok düşürecek olup bölgenin su kaynak depolarına da zarar verecektir.Malzeme nakliyesinde mevcut yaşam alanlarında olan yolların kullanılması ayrı egzost kirliliğine ve kaza riskine neden olacaktır.Ocak ormanlık alanlarına da zarar verecektir.
Alçı ve Grafit ocağının faaliyet bölgesinin sıfır noktasında Kuzuculu, Altınçağ, Yeşilköy, Ocaklı ve Çaylı mahallelerinin içme ve tarımsal sulama suyu olarak yararlandıkları Deliçay bulunmaktadır. Bu bölgede yer altı su kaynakları Deliçay’a karışmaktadır. Ocağın çalışmaları zamanla yeraltı su kaynaklarına zarar verecek olup Bu durum Deliçayın kurumasına neden olacaktır.Dolayısıyla Alçı ve Grafit Ocağı bölgeyi gelecekte susuz bırakacaktır.Ayrıca Ocağın yakınlarında milli park ve eko turizm alanı niteliğinde Geçilmez ve Galleplik kanyonlarıda çok olumsuz etkilenecektir.
Hatay bölgesi deprem afetinden ve iklim krizinden çok fazla etkilenmiş olup, Su kaynakları ve verimli toprak alanları hızla azalmaktadır.Bölgede önlem alınmazsa su ve gıda krizi riski yakın zamanda büyüyecektir.Bu riskler ortada iken su kaynaklarımızı ve tarım topraklarımızı korumak zorundayız. Havamızı,toprağımızı,suyumuzu kirletecek,sağlığımızı bozacak ve tarımımıza zarar verecek olan Alçı ve Grafit Ocağını istemiyoruz. Alçı ve Grafit Ocağının işletilmesi için geçmiş yıllarda yapılan Çed başvurusu halkın haklı itirazları sonucunda iptal edilmiştir.Halk bugünde anayasal hakkı olan temiz bir çevrede yaşamak için aynı şekilde itiraz etmektedir. Yetkililer halkın itirazlarını dikkate alarak işletmenin Çed sürecini sonlandırmalıdır. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak Dörtyol halkının yanındayız, Alçı ve Gafit Ocağına karşı demokratik ve hukuki mücadelemiz devam edecektir.” Dedi.