AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TÜRKİYE’NİN İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELESİNE BÜYÜK DESTEK

Avrupa Birliği’nin sağladığı 286 milyon Avroluk hibenin yönetim yetkisini devralan Fransız Kalkınma Ajansı AFD’nin de 82 milyon Avro tutarında finansman sağlaması ile “Belediye Hizmetleri Projesi”nin toplam bütçesi 368 milyon Avro

10.12.2025 13:04:00 0
AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TÜRKİYE’NİN İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELESİNE BÜYÜK DESTEK

PROJENİN BÜTÜN PAYDAŞLARI ANKARA’DA BULUŞTU

Belediye Hizmetleri Projesi’nin nihai faydalanıcıları olan, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa olmak üzere 8 ildeki 13 yerel idare, 2-3 Aralık 2025 tarihinde Ankara’da düzenlenen bir çalıştayda buluşup uygulama esnasında edindikleri deneyimlerini paylaştılar. Açılışını İLBANK Uluslararası İlişkiler Grup Başkanı Şevket Altuğ Taşdemir, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu COOP 2 Takım Lideri Sergey Mihaylov, AFD Türkiye Direktörü Xavier Muron ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu FRIT Altyapılar Program Müdürü Vidmantas Ruplys’in yaptığı çalıştayda, uluslararası ihale süreçleri, çevresel ve sosyal risklerin yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği, sözleşme yönetimi gibi teknik konular ele alındı. Çalıştaya belediyeler ile su ve kanalizasyon idarelerinin yanı sıra, İLBANK Proje Yönetim Birimi ve Bölge Müdürlükleri de katılarak, projenin koordinasyon süreciyle ilgili bilgilendirme yaptı. 

AVRUPA BİRLİĞİ DEPREMDEN SONRA HİBE DESTEĞİNİ 286 MİLYON AVROYA ÇIKARDI

2020 yılında başlayan projenin kapsamındaki illerin büyük bir kısmı 2023’te gerçekleşen depremlerden önemli ölçüde etkilendi. Deprem sonrası yaşanılan maliyet artışlarına cevap vermek amacıyla Avrupa Birliği, sağladığı hibeye 71 milyon Avroluk bir ilave yaparak desteğini 286 milyon Avroya çıkardı. AFD’nin de projeye sağladığı 82 milyon Avro’luk finansmanla, projenin toplam büyüklüğü 368 milyon Avro’ya ulaştı. Bu arada projenin uygulama süresi dört yıl uzatılarak 2029 sonuna kadar tüm altyapıların tamamlanması planlandı. Böylece Belediye Hizmetleri Projesi, depremden etkilenen illerin doğal felaketlere karşı daha dirençli hale gelmesine de katkıda bulunacak. 

 

Proje kapsamında 8 ilde, 13 yerel idare tarafından içme suyu, kanalizasyon ve katı atık yatırımları olmak üzere toplam 20 altyapı yatırımı yapılacak. Bu yatırımlar sayesinde, eskimiş ve yetersiz içme suyu ve atık su sistemleri yenilenecek, yeni yerleşim alanlarında da sıfırdan inşa edilecek. O illerde, mahallelerde yaşayan toplulukların yaşam kalitesi iyileştirilmiş olacak. Projenin önemli bir bileşeni de bu yatırımları yapan idarelerin teknik kapasitesinin geliştirilmesi için sağlanan teknik destek hibesidir. Projenin teknik destek bileşeni altında 16 eğitim faaliyeti tamamlandı. Proje sayesinde kaliteli yatırımların gerçekleşmesinin yanı sıra, proje uygulama ekiplerinin kapasitesi güçlendirilerek, belediye hizmetlerinin daha sürdürülebilir olması hedefleniyor.

BÖLGEDE YAŞAYAN 2,4 MİLYON KİŞİ FAYDA SAĞLAYACAK

2029 yılında tamamlanacak olan Belediye Hizmetleri Projesi sayesinde, bölgedeki yaklaşık 2,4 milyon kişi daha güçlü ve kaliteli içme suyu, atık su ve katı atık hizmetlerine erişecek. Ayrıca, iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık tehlikesine karşı, su kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilerek yılda yaklaşık 12,5 milyon metreküp kirli suyun çevreye karışması önlenecek ve yılda yaklaşık 22 milyon metreküp içme suyu tasarruf edilecek. Program, belediyelerin katı atık ve atık su sistemlerinin daha modern ve etkili yönetimini sağlayarak, çevre kirliliğinin önlenmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına da önemli ölçüde katkıda bulunacak. 

 

10.12.2025 13:04:00 0

DÖRTYOL’DA TRAFİK KAZASI: 2 YARALI

HBB, RAMAZANDA GÖNÜLLERİ FETHEDİYOR

HATSU’DAN 22 MART DÜNYA SU GÜNÜ’NE ÖZEL RESİM YARIŞMASI

ALMANYA’DAN GELEN BİSİKLETLİ TURİST DÖRTYOL’DA MİSAFİR EDİLDİ

DÖRTYOL BELEDİYESİ, ALTINÇAĞ MAHALLESİNDE İFTAR PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRDİ

KUMLU ATIKSU ARITMA TESİSİ’NDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

BAŞKAN ÖNTÜRK BÜYÜKELÇİ KADZADEJ'İ VE AA GENEL MÜDÜRÜ KARAGÖZ’Ü MAKAMINDA AĞIRLADI

BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK, İFTARDA HASSALILARLA BULUŞTU

DÖRTYOL’DA FEN İŞLERİ EKİPLERİNDEN YOĞUN MESAİ

BAŞKAN ÖNTÜRK İFTAR PROGRAMLARINDA GÖNÜLLERİ FETHEDİYOR

ANAHTAR PARTİ DÖRTYOL GENÇLİK KOLLARI GÜÇLENİYOR

DÖRTYOL’DA ÇOCUK VE GENÇLERİN KORUNMASINA YÖNELİK OKUL ÇEVRELERİ DENETİM UYGULAMASI YAPILDI

DÖRTYOL DEVLET HASTANESİ’NDE EMEKLİ PERSONELE VEFA

YUSUF ÇİÇEK: EMEKLİNİN HAKKI TESLİM EDİLMELİDİR

DÖRTYOL’DA İFTAR SOFRASI NUMUNE EVLER MAHALLESİ’NDE KURULDU

  • Salı 15.9 ° / 3.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 15.4 ° / 4.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 15 ° / 2.7 ° Güneşli
Dörtyol nöbetçi eczaneleri

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13