Ülkemizde, her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” olarak değerlendirilmekte, hafta boyunca, Tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplum ve sağlık personeline yönelik.....
Ülkemizde, her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” olarak değerlendirilmekte, hafta boyunca, Tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplum ve sağlık personeline yönelik bilgilendirilmeler yapılmaktadır.
Bu yıl, 78.’si kutlanan hafta kapsamında 09 Ocak 2025 tarihinde Mustafa Kemal Üniversitesi Doç. Dr. Güven Kuvandık toplantı salonunda Verem hastalığına dair farkındalık yaratmak ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla tıp öğrencilerine yönelik konferans düzenlendi.
Konferansa katılan İl Sağlık Müdürü Dr. Sıtkı Sönmez, yaptığı açılış konuşmasında; Verem hastalığının tarihsel öneminden ve ülkemizde hassasiyetle yürütülen Tüberküloz Kontrol Programının verilere olumlu yansımalarından bahsetti.
İl’de Antakya ve İskenderun’da birer adet Verem Savaş Dispanseri’nin bulunduğunu, tüm olası/kesin Tüberküloz hastaları ve temaslılarının bu dispanserlerde takip edildiğini ve tedavilerinin ücretsiz olarak sunulduğunu ifade etti.
MKÜ Halk Sağlığı Anabilime Dalından Prof. Dr. Nazan Savaş, Verem hastalığının günümüzdeki durumunu ve dünya genelindeki mücadele yöntemlerini ele alarak, bu konuda Türkiye’nin başarılı çalışmalarını paylaştı. Savaş, halk sağlığı açısından veremle mücadelede toplum destekli projelerin önemine dikkat çekti. İl Sağlık Müdürlüğünden Uzm. Dr. Adem ALBAYRAK ise Verem hastalığının tedavi süreçleri, kullanılan ilaçlar ve hasta bakımındaki en son gelişmeler hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler sundu. Albayrak, hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizerek, doğru bilgilendirme ve Doğrudan Gözetimli Tedavi ile başarılı sonuçların elde edilebileceğini belirtti.